Mit jelent az okos világítás?

Mit jelent az okos világítás?Az „okos otthon” kifejezéssel valószínűleg mindenki tisztában van manapság, az otthontervezés egyik modern megoldásáról van szó, melynek során otthonunk berendezési, eszközei elektronikus úton szabályozhatók, beállíthatók. Az okos otthon világítástechnikai részét hívjuk okos világításnak. Nézzük meg, hogy miben segít és mire használható az okos világítás.

Az okos világítás egyik legnépszerűbb funkciója, hogy a világítástechnikai eszközök a központi irányításnak köszönhetően bármikor bárhonnan irányíthatók. Ez általában az otthon eltöltött mindennapok során hasznos, pl. nem kell felkelni a fotelból csak azért, hogy lekapcsoljuk a lámpát a nappaliban. Az is megoldható azonban, hogy online vezérelhető legyen a rendszer, és akkor nem is kell otthon tartózkodni, hanem bárhonnan be lehet pl. kapcsolni a halaknak a lélegeztető és világítási rendszert.

A kényelem mellett a takarékosság az okos világítástechnikai rendszerek másik nagy előnye. A villanyszámla csökkentésére az okos világítás nagyon jó lehetőséget nyújt. Le tudjuk kapcsolni a lámpát a munkából is, ha égve marad, sőt, akár automatizálható is a folyamat, és az is megoldható, hogy a lámpa lekapcsoljon magától, amikor nincs senki a helyiségben.

Szintén a takarékossághoz kapcsolódik az is, hogy az okos világítási rendszer képes lehet arra is, hogy a napfénynek megfelelően szabályozza a világítás intenzitását. Nem csak fel- és lekapcsolt állapotok vannak tehát, hanem köztesek is, amikor kevesebbet fogyaszt a világítás, mert alacsonyabb intenzitással kell csak működnie.