Hogyan védekezzünk a vadak ellen?

Hogyan védekezzünk a vadak ellen?A mezőgazdasági termelés egyik problémája a vadkár, a vadkár elleni védekezés. Ha azt akarjuk, hogy minél kisebb vadkár jelentkezzen termőföldjeinken, gyümölcsösünkben, szőlőnkben, akkor különböző védekezési módszereket kell alkalmaznunk ehhez.

A vadkár oka jellemzően az, hogy a hidegebb időszakokban a táplálékhiány miatt a vadak kimerészkednek az erdőből, és közelebb merészkednek a termőföldekhez, termésekhez, ami számukra eledelt jelent, a gazdáknak azonban bevételi forrást. Természetesen létezik olyan kár is, amely nem közvetetten tartozik a vadak táplálkozásához, ilyen pl. a szarvasoknál jelentkező taposási kár, vagy a vaddisznók által okozott túrási kár.

Mechanikai védelem

A leggyakrabban alkalmazott megoldás a mechanikai védelem. Ennek lényege általában, hogy körbekerítjük a mezőgazdasági területet olyan kerítéssel, eszközökkel, amin az állatok nem tudnak áthatolni. A kerítés előnye, hogy amennyiben jól van elkészítve, szinte tökéletes védelmet nyújt a vadak ellen. Hátránya, hogy ez a tökéletes védelem rengeteg pénzbe kerülhet.

Villanypásztor

Szintén a körbekerítés módszerét alkalmazza a villanypásztor, de nem mechanikai módon, hanem elektromossággal védekezik a vadak ellen. Előnye, hogy olcsóbban kiépíthető, hátránya, hogy akkumulátorra, napelemre lehet szükség hozzá, aminek könnyen lába kél.

Védekezés hangokkal, fényekkel

Előnyük, hogy könnyen elhelyezhetők, hátrányuk, hogy a vadak könnyen megszokják őket, így folyamatosan cserélgetni kell az egyes eszközöket. Emellett nem is nyújtanak tökéletes megoldást, mivel sok olyan vad lesz, amely megkerüli ezeket az eszközöket és kárt tesz a termésben.