Mire figyelj, ha kültéri fitnesz parkot szeretnél létrehozni?

Nem mindenki szeret edzőteremben edzeni, főleg, ha jó idő van a szabadban. Erre válaszul egyre jobban elterjednek a kültéri fitnesz parkok a világon. Sokak számára a természet, zöld területek hozzák meg a kedvet a testmozgáshoz. Tanulmyánok alapján kijelenthető, hogy a kinti edzések növelik az edzés élvezeti értékét és az edzéssel töltött időt. Amennyiben egy közterületi parkot, iskola udvarát, vagy csak egy otthoni fitnesz parkot szeretnél kialakítani, cikkünkben segítséget találhatsz ehhez.

Eszközök típusa

Gyártók kültéri fitnesz gépek széles választékát kínálják az érdeklődők számára, akár kerekesszéket használók számára is. Amennyiben magáncélra szeretnéd kialakítani, olyan eszközöket válassz, amikre szükséged lehet. Ha közterületre tervezel parkot, érdemes úgy kialakítani azt, hogy minden testrészt meg lehessen mozgatni az eszközök segítségével.

Helyszín

Az adott terület nagyságánál figyelembe vételével alakítsd ki parkodat. Hagyj megfelelő távolságokat az egyes eszközök között, hogy a használók ne érezzék magukat zsúfolva. A legjobb kialakítás az, ha olyan helyen építünk ki egy fitnesz parkot, ami jól látható, segít az esetleges vandalizmust megelőzni. Emellett célszerű egy helyre csoportosítani a fitnesz eszközöket, elősegítve a szocializációt, barátkozást.

A park elhelyezése is fontos lehet, érdemes lehet megfontolni egy kisebb fitnesz park létrehozását játszóterek mellett, hogy amíg a gyerekek játszanak, a szülők is találnak maguknak elfoglaltságot, ami közben felügyelni tudják a gyerekeket. Ilyen helyzetben viszont ügyelni kell arra, hogy a park két része egymástól megfelelően el legyen választva, a balesetek megelőzésének érdekében.

Költségek

Amennyiben megteheted, érdemes egy komplett parkot kiépíteni, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő eszközöket. Amennyiben erre nincs lehetőség, törekedni kell arra, hogy a test minden részét meg lehessen mozgatni, majd a speciális részeket később, bővítés keretében lehet beszerezni. A fenntartás szempontjából az ilyen eszközöket az időjárás figyelembe vételével készítik, így általában időjárásállók. Ennek ellenére figyelni kell az eszközökre adott időszakonként, főleg arra, hogy rendeltetésszerűen működjenek, a balesetveszélyt csökkentve ezzel.