Mélyépítés: a földkitermelő-szállító gépek bemutatása

A mélyépítési gépek között a földkitermelő és szállító gépek azok, melyeket a legtöbb munkálat alatt használják. Ezek olyan gépek, melyek a gép haladási sebességével megegyező sebességben végzik a nyesési folyamatot is, a gépre szerelt vágóéllel, majd a talajt hosszabb távolságra szállítják.

Csoportosításukat két nagy csoport alapján tehetjük meg: vágóéllel felszerelt gépek (maguk előtt tolják a lenyesett talajt); és puttonyos vagy ládás gépek (a lenyesett talaj láda alakú eszközbe gyűjtik, és abban szállítják).

Ezeknek a gépeknek az előnye, hogy lényegesen kevesebb energia felhasználásával tudják elvégezni a feladatokat, mint a kotrógépes gépláncok, valamint az, hogy a földnyesés tömörítéssel is jár, amely előnyt jelent a további szállítás, munkálatok során.

Földtológépek

A földtológépek traktorra vagy speciális vontatóra függesztett kivitelben készülnek. Részben önállóan végzik a földmunkát, részben gépláncban más gépekkel együtt dolgoznak. A földtológép munkavégzés közben lenyesi, szállítja és elteríti a talajt. A nyesési művelet során a tolólap vágóéle belemélyed a talajba, miközben a gép előrehalad.

A nyesési műveletet tekintve rendkívül előnyösek ezek a gépek, viszont szállítási hatékonyságuk nem elég jó, mivel csak kisebb távolságra (kb. 100 m) célszerű ilyen gépekkel a kitermelt földet szállítani.

Földgyalugépek

A földgyalugép az útépítés egyik legfontosabb földmunkagépe, alkalmas útprofilok kialakítására, terepegyengetésre, úttöltések építésére 0,6 m-ig, árkok és csatornák tisztítására és útépítő anyagok mozgatására is.