Az egészséges táplálkozásról

Az egészséges táplálkozás ma már kis túlzással a csapból is folyik. Rengeteg lehetőséged van utánanézni a tudnivalóknak, akár interneten keresztül, akár dietetikus segítségével. Azt fogjuk bemutatni, hogy milyen alap tudnivalók vannak az egészséges étkezésekkel kapcsolatban.

Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiaforrásokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Az elkészítés módját tekintve arra kell törekedni, hogy minél változatosabb nyersanyagforrásokat használj, valamint az elkészítés módját is változtasd, mivel ezek együttesen biztosítják azt, hogy minél több szükséges tápanyag bejusson szervezetedbe.

Miket érdemes fogyasztani?

A gabonafélék az egészséges táplálkozás alapvető összetevői, fogyasztásuk rendszeresen, naponta akár többször is ajánlott. Az egészséget tekintve törekedni kell a teljes értékű gabonaipari termékek fogyasztására, mivel ezek számos betegség kockázatát csökkentik.

A zöldségfélék és gyümölcsök tekintetében szintén a napi többszöri fogyasztásra kell törekedni, mivel a gyümölcsök nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és élelmi rostot tartalmaznak. Vitamintartalmuk megőrzéséhez arra kell figyelni, hogy lehetőleg nyersen fogyaszd őket.

Szintén naponta kell fogyasztani tejtermékeket, mivel ezek kiváló kalciumforrások, valamint D-vitaminban is gazdagok.

Nem maradhat el a fehérjebevitel sem, melyre általában húsok, tojás formájában kerül sor. Ennek megfelelően a fehérjékben gazdag ételek rendszeres fogyasztására is kiemelt figyelmet kell fordítani.