Szükséges feltételek lézerkezeléshez

Szükséges feltételek lézerkezeléshezA lézerkezelés minden olyan személy számára javasolható, aki távolra élesen lát szemüveggel vagy kontaktlencsével, de szeretne ezektől megszabadulni és nem merül fel az alkalmassági vizsgálat során kizáró körülmény. Ezeket a kizáró körülményeket fogjuk cikkünkben röviden bemutatni.

Minden egyes lézeres szemműtétet alkalmassági vizsgálat kell, hogy megelőzzön. Itt minden leendő pácienst megvizsgálnak részletesen. Ettől függetlenül vannak olyan esetek, amikor vizsgálat nélkül is előre meg lehet mondani, hogy nem alkalmas a páciens a szemműtétre.

Az első ilyen feltétel, hogy lézeres szemműtét csak 18 és 65 éves személyek esetén végezhető. Ennek oka, hogy fiatal korban még nem alakulnak ki a végleges fénytörési hibák, így az esetleges kezelés után még változhatna a páciens látása. Idős korban pedig azért nem végeznek látásjavítást, mivel ilyenkor már felmerülhetnek az öregedéssel kapcsolatos fénytörési hibák.

A látásprobléma nagyságát tekintve -12 és +5,5 dioptria közötti szemek esetén végezhető ez a műtét.

Az egészségügyi állapot is meghatározó lehet a kezelés elvégezhetőségét tekintve: zöldhályog, egyes autoimmun betegségek, súlyos cukorbetegség, pacemaker, túl vékony cornea, valamint egyes belgyógyászati betegségek is kizárják a lézeres látásjavítás lehetőségét.

Vannak olyan ideiglenes állapotok is, melyek meggátolják arra az időre a lézeres szemműtétet. Ilyenek pl. a terhesség, a szoptatás nők esetén (a hormonális változások maitt), a kötőhártya-gyulladás, vagy a túlzottan száraz szemek.