A lézeres látásjavítás után

A lézeres látásjavítás utánA lézeres szemműtét a fokozatosan fejlődő technológiának és a kiváló eredményeknek köszönhetően egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a látásproblémáktól szenvedők körében. A lézeres látásjavítást megelőző alkalmassági vizsgálattal, valamint a modern, teljesen fájdalommentes eljárásokkal sokan tisztában vannak. De mi a helyzet a lézeres szemműtét után?

Valószínűleg szükség lesz szemcsepp használatára, amit a szemműtétet végző orvos fog felírni, vagy javasolni. Ennek fájdalomcsillapító hatása is lehet (a modern kezelések után nincs fájdalom már), de általában a könnyek pótlására alkalmazzák őket.

A műtétet követően tilos a szem dörzsölése, nyomása. Az egészséges szemeket sem szabad dörzsölni, nyomkodni, de a műtét után sokkal nagyobb kárt lehet bennük tenni, mint egy mindennapos szemdörzsöléssel.

Kerülni kell a szoláriumot, valamint a medencéket, a gőzfürdőt és a szaunát is. A szoláriumban az UV sugárzás az egészséges szemeknek sem jó, de lézerkezelés után még érzékenyebb a szem a káros sugarakra. Ha ezt nem fogadod meg, mindenképpen használj védőszemüveget. Nem csak a szoláriumban kell az UV sugárzás káros hatásaira odafigyelni, hanem a szabad ég alatt is. Ennek megfelelően mindenképpen használj minimum 99% UV-szűréssel rendelkező napszemüveget, ha süt a nap.

A medencékben a klóros, baktériumokkal teli víz általában is veszélyt jelent a szemre, szemműtét után ez fokozottan érvényes. Szintén mellőzni kell a dohányzást, valamint a füstös, poros helyeket is, mivel ezek is rendkívül sok szennyeződést tartalmaznak.