Egészséges életmód: a főzési olajok, zsírok

Egészséges életmód: a főzési olajok, zsírokAz egészséges főzéshez nem csak az egészséges hozzávalók vásárlása, hanem a sütéshez, főzéshez szükséges olajok, zsírok is hozzátartoznak. Az egészség szempontjából az a legjobb, ha minél kevesebb hozzáadott zsírt és olajat használunk, és az elkészített ételeket sütőben sütjük, vagy lassú főzőedényben főzzük.

A sütéssel az a probléma, hogy szükség van hozzá olajra, zsírra, melyek közül a megszokott, pl. napraforgóolajok telítetlen szírsavakat, és rengeteg kalóriát tartalmaznak. Vessük csak össze a főtt és sült krumplit: A sült krumpli majdnem négyszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a főtt.

Ennek megfelelően mindig meg kell nézni, hogy az olaj, zsír, amiben sütni szeretnénk, milyen tulajdonságokkal rendelkezik, ha figyelni akarunk az egészséges táplálkozásra. Nem lehet általánosítani, hogy az állati eredetű olajok egészségtelenek, a növényi eredetűek pedig kiválók, hanem mindegy egyes olajat külön meg kell vizsgálni, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

A növényi magolajok a lehető legrosszabb sütőolajok, mivel némelyiknek a zsír akár 70%-a is többszörösen telítetlen zsírokból származik. Helyettük az olíva olaj sokkal jobb választás, mivel zsírjának csak 10%-a származik többszörösen telítetlen zsírokból.

A kókuszolaj az összes olaj közül a legtöbb telített zsírt tartalmazza, és csak nagyon minimális mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat.

A legegészségesebb zsírok és olajok tehát azok, amik főleg telített és egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaznak.