A szürkehályog és kezelése

A szürkehályog és kezeléseA szürkehályog olyan betegség, ami a szemlencse elszürkülésével jár. A látásprobléma kialakulása nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem idővel alakul ki, fokozatosan romlik. Általában az idősebb korosztálynál jelentkezik, a 65-75 éves emberek nagyjából felénél jelentkezik a szürkehályog valamilyen formában.

Az időskori szürkehályog oka pontosan nem ismert, általában az öregedéssel járó, a szervezet egészét érintő általános vízvesztésre vezethető vissza. A probléma sokáig nem is mindig vehető észre a mindennapok során, valamint a tünetek olyan problémákhoz hasonlók, amik előfordulhatnak egészséges szemek esetén is. Ilyen tünetek pl. a zavaró erős napsütés vagy éjszakai autóvezetésnél a szembe jövők reflektorának vakítása. Előfordulhat, hogy csak az egyik szemen alakul ki a szürkehályog, ilyenkor könnyen lehet, hogy a problémát csak az egyik szem letakarásakor észleljük.

Sok beteg számára elegendő a rendszeres ellenőrzés és időről időre új szemüveg felírása, műtétre nincs is szükség.

Akkor, amikor a mindennapi tevékenységek végzésében a látáscsökkenés akadályt jelent, s az új szemüveg már nem segít, lehetséges gyógymódként egyedül a szürkehályog műtét jön szóba.

A szürkehályog műtétet tüzetes vizsgálat előzi meg. Maga a műtét nem tart hosszú ideig, nem kell kórházi ruhába sem öltözni hozzá, valamint altatás és injekció nélkül történik.

A műtét során egy apró eszközzel eltávolítják az elöregedett szemlencsét. Az eltávolított lencse helyére illesztik be az összehajtható műlencsét, mely a szembe kerülve felveszi alakját.