Az akvarisztika bemutatása

Az akvarisztika bemutatásaAz akvarisztika a vízi élőlényeg akváriumban tartásával kapcsolatos hobbi, tevékenység. A mai akváriumban tartott halak túlnyomó többsége már fogságban született, őseik azonban természetesen vadon élő halak. Nem csak halak, hanem egyéb élőlények, pl. csigák, rákok is élnek az akváriumban, és hozzájárulnak a élet egyensúlyának megtartásához.

Manapság már könnyebb az akvarisztikával foglalkozni, mint valaha, köszönhetően az interneten fellelhető anyagoknak és a könnyű információcserének.

A halak fogságban tartása az ókorba nyúlik vissza. A ma is népszerű aranyhalakat a japánok a kínaiaktól vették át az aranyhalak tenyésztését, és a különféle formaváltozatok kitenyésztésében jeleskedtek.

Az akváriumok természetesen nem az ókorban, hanem jóval később jelentek meg. Létrehozását nem lehet pontosan meghatározni, de az első fennmaradt írásos forrás 1665-ből származik, amikor halakat láttak egy vízzel teli edényben.

Az akvarisztika a világon 1851-ben kezdett el nagyobb népszerűségre szert tenni, egy nagy-britanniai kiállítás után.

Az akvarisztika egyik fontos feladata, hogy az akváriumban a természethez hasonló körforgást, egyensúlyt kell létrehozni ahhoz, hogy a halak életben maradjanak. Ahhoz, hogy ezeket a folyamatokat fent lehessen tartani, különböző felszerelésekre és berendezésekre van szükség. Az akváriumi élethez a következő dolgokra kell figyelni: víz minősége, vízkémia; vízkeménység; karbonát keménység; kémhatás (pH érték); ammónia, nitrit és nitrát tartalom; oxigén és szén-dioxid.