A szállítmányozás bemutatása

A szállítmányozás bemutatásaA szállítmányozás feladata, hogy az áru a lehető legkisebb költséggel, legbiztonságosabban, a megfelelő időben optimálisan jusson el a rendeltetési helyre.

A szállítmányozás története az ókorig nyúlik vissza. Először a kereskedők saját maguk szervezték meg az áruk szállítását, azonban a középkortól kezdve megjelentek az olyan ún. faktorok, akik harmadik félként biztosították a szállítást. A tudomány, technika fejlődésének köszönhetően jelentős változás a szállítmányozás területén a 19. században következett be, mivel ekkor találták fel a gőzmozdonyt és a dízelmotort is. A korábbi közúti szállítmányozás vezető szerepét felváltotta a vasúti szállítás. Az ezóta eltelt időszakban több új, modernebb szállítmányozási forma is elterjedt az első kettő lehetőség mellett: tengeri szállítmányozás, folyami szállítmányozás, légi szállítmányozás.

Manapság a gazdasági élet szereplői csak kivételes esetben vállalkoznak olyan feladatok ellátására, amelyek szakmai tevékenységi körükön kívül esnek. Ez azt jelenti, hogy az áruk előállítását végző cégek nagyon ritkán foglalkoznak a szállítással. Helyette a bevett gyakorlat, hogy specializálódott szállító cégek végzik a szállítást, mivel az széles körű földrajzi, közlekedési, fuvarozási, fuvarjogi stb. ismereteket tőkeerőt, nemzetközi kapcsolatokat igényel, amelyekkel csak szakmailag jól képzett szállítmányozók rendelkeznek.