Hogyan óvjuk szemeink egészségét?

Hogyan óvjuk szemeink egészségét?A szem, mely fény felfogását s ennek érzéki benyomásokká való átalakítását végzi, csak bizonyos mennyiségű és minőségű fényt bírhat el. A legnagyobb veszélyt a láthatatlan sugarak jelentik, így elővigyázatosnak kell lenni, ha el akarjuk kerülni az ezzel járó problémákat.

A szem által elnyelt káros UV sugarak a kötőhártya- és szaruhártya gyulladás mellett a kúszóhártya, a szürkehályog, sőt az ideghártya károsodásában is szerepet játszhatnak. Ha pl. kialakul a szürkehályog, akkor az csak lézeres szemműtét segítségével kezelhető.A napsugárzás okozta szemkárosodás számos tünete csak hosszabb idő után jelentkezik, ezért különösen fontos, hogy már kisgyermekkorban gondoskodjunk a szem megfelelő védelméről. Megfelelő minőségű napszemüvegekkel kiszűrhetők ezek a káros UV sugarak. A megfelelő minőség minimum 99%-os UV-szűrős napszemüveget jelent a gyakorlatban.

Sokan küzdenek a szemszárazság kellemetlen érzésével. Sokan küzdenek a szemszárazság kellemetlen érzésével. Ennek kiküszöbölésére ajánlott az omega-3 tartalmú kiegészítők fogyasztása, illetve jó, ha az étrend halfélékben gazdag. Ennek kiküszöbölésére ajánlott az omega-3 tartalmú kiegészítők fogyasztása, illetve jó, ha az étrend halfélékben gazdag.

Munkavégzéskor, sportoláskor, építkezés, szerelés során mindig viseljünk védőszemüveget, hogy semmi idegen tárgy ne kerüljön szemünkbe, ne sértse fel azt. Vízi sportok során nem az idegen tárgyaktól, hanem a víztől kell megóvni szemünket, mivel annak hatására a kötőhártya irritálódhat, és vízzel terjedő szemfertőzések is kialakulhatnak.