Madárkárok: madarak elleni védekezés

Madárkárok: madarak elleni védekezésA madárkárok jelentős veszteségeket jelenthetnek a mezőgazdaságban, otthoni termesztésben. Ennek megfelelően a gyakran előforduló madarak elleni védelem minden termelő, háztulajdonos érdeke. Ehhez fogunk cikkünkben tanácsokat adni.

Az egyik legnagyobb veszélyt a verebek jelentik, mivel minden fészek kialakítására alkalmas épületrészt elfoglalnak, melyek alatt rengeteg piszkot, ürüléket hagynak maguk után. A termény felett kialakított fészkek tehát veszélyt jelentenek a termény tisztaságára. A verebek elleni védekezés legfontosabb feladata tehát, hogy megszüntessük a fészek kialakítására alkalmas helyeket.

A következő probléma a fecskék, szintén az általuk hátrahagyott piszok, ürülék nagy mennyisége miatt. A fecskék ellen is a legjobb védekezés, ha megakadályozzuk, hogy fészket alakítsanak ki. Ha már kialakították a fészküket, akkor azok eltávolítása kizárólag hatósági engedély beszerzése után történhet, így mindenképpen a megelőzésre koncentráljunk, ha minél kevesebb problémával meg akarjuk előzni a fecskék által okozott károkat és azok elhárítását.

Szintén gyakori probléma szokott lenni a galambkár. Ennek elkerülésére a legjobb megoldás a galambriasztó rendszer felszerelése, amit szakemberek segítségével tudunk legkönnyebben elkészíteni. Mivel a galambok rossz szokása, hogy ahol kikelnek, ott élik le életüket, így törekedni kell arra, hogy ne házunkban, padlásunkon, terménytárolónkban történjen meg ez, mert utána nehéz lesz őket onnan eltávolítani.