A mechanikus sajtók

A mechanikus sajtókA fémipar egyik alapgépe a mechanikus présgép, melyet számos célra használnak, pl. alkatrészek gyártására, lemezalakításra, hajlításra, kivágásra, tömörítésre. Mivel az ilyen présgépek megvásárlása jelentős kiadásokkal jár, így gyakran jobb megoldás a használt mechanikus présgép beszerzése, pl. a Kapos Engineering Kft segítségével. A használt gépek is lehetnek kiváló minőségűek, akár garanciát is vállalnak rájuk a kereskedők, annak ellenére, hogy használt gépekről van szó.

A sajtolás során olyan termékeket készítenek, melyek kalapács alatt nem készíthetők el nagy tömegük, méretük miatt.

A mechanikus sajtóknak két típusát különböztethetjük meg: a dörzssajtót és a forgattyús sajtót. Minkét típusú présgépnél az energia tárolása hasonló módon történik, az ún. lendítőkerékben tárolódik az energia, a különbség a két gép működésében van.

A dörzssajtó jellegzetes gépeleme a mozgató csavarorsó, ehhez kapcsolódik az energiát tároló lendítőkerék.

A forgattyús sajtókat 2,5–5,2 MN nyomóerővel gyártják. Kisebb tömegű darabok tömeggyártására alkalmasak, nagyobb nyomóerő szükségessége esetén már gyorskovácsoló sajtókról beszélhetünk. Előnyük a magas kifejthető erő mellett, hogy sajtolás közben a magassági méretet néhány tized mm pontosságra lehet beállítani.