A közúti fuvarozás

A közúti fuvarozásAz árufuvarozás a kereskedelem egyik alapvető részét képezi. Általánosságban elmondható, hogy négy nagy csoportját különböztetjük meg:

  • közúti fuvarozás

  • vasúti fuvarozás

  • légi fuvarozás

  • vízi fuvarozás

Mindegyik fuvarozási típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, cikkünkben a közúti fuvarozással fogunk foglalkozni.

A közúti fuvarozás

A közúti fuvarozás előnye, hogy kötetlen pályán, háztól házig is történhet a fuvarozás. A kötetlen pálya a négy fuvarozási típus közül csak a közúti fuvarozásra igaz, ugyanis a vasúti fuvarozáshoz sínpálya kiépítésére van szükség, a légi fuvarozáshoz repülőtér és viszonylag nagy szállítási távolság kell, a vízi fuvarozás pedig értelemszerűen csak folyók, állóvizek mentén, mellett lehetséges. Ennek megfelelően ez a három fuvarozás ritkán alkalmazható a közúti fuvarozás segítsége, alkalmazása nélkül.

Viszonylag gyorsan történik, elfogadható költségek mellett. Hátránya, hogy a környezetre rossz hatással van, általában, különösen hazánkban, rossz minőségű utakon történik, ráadásul gyakran az utak nem bírják el azt a forgalmat, ami át akar haladni rajtuk, amely jelentősen meg tudja növelni a szállítási időket és a költségeket is.

A közúti fuvarozás költségei a jármű költségeiből, az úthasználathoz köthető kiadásokból (pl. autópálya díj, komphasználat), a munkaerő költségeiből (a sofőrök képzése, fizetése) és általános költségekből áll.