Miért fontos a napszemüveg vezetéshez?

Az extrém napfény, a visszaverődő napfény olyan jelenségek, melyekre fokozottan figyelni kell, ha autóba ülünk. Cikkünkben azt fogjuk bemutatni, hogy miért fontos napszemüveget hordani autóvezetés közben.

Egy napfényes napon rengeteg fény éri a retinát, ami hunyorításhoz vezet. A folyamatos hunyorítás pedig fejfájást, hányingert okozhat. A megfelelő napszemüvegek segítségével ezek a problémák megelőzhetők, mivel viselésükkor nincs szükség hunyorításra.

Mire figyeljünk, amikor napszemüveget veszünk?

Az ultraibolya sugárzás (UV sugárzás) elleni védelem az elsődleges feladat. Ez azt jeleni, hogy 99-100%-os UV szűrős napszemüveget vásároljunk. Vásárolhatunk polarizált és nem polarizált szemüveget is.

Milyen színű lencsét vásároljunk?

A lencsék színe arra szolgál, hogy elnyelik a fényt, amikor az keresztülhalad a lencsén. Vezetéshez általában a szürke, sárgás, barna vagy zöld lencsék ajánlottak. A kék lencse nem ajánlott vezetéshez, mivel színelváltozást okoznak (másképp látjuk a színeket a kék lencséken keresztül), ez pedig veszélyes lehet autóvezetés közben.

Véd letekert ablaknál

Nyáron nem csak a napsugarakkal kell megbirkózni, hanem a széllel, huzattal is. Ilyenkor könnyen zavarhatja a levegő a szemet, valamint könnyen kosz, pro mehet a szembe. A napszemüveg ezek ellen is kiváló védelmet nyújt.

A napszemüveg anyaga nem fontos ilyen szempontból, a műanyag keretek természetesen nem olyan strapabírók, mint a fém keretek, azonban a vezetéshez mindkettő tökéletes megoldás, mivel általában ilyenkor nem nagyon éri ütés, behatás a keretet.